Metoda MEDIDIET®

Metoda MEDIDIET®

Założenie, leżące u podstaw diety białkowej było jasne: jak dokonać tego, by organizm chudł kosztem zapasów tłuszczu, a źródło zasobniejsze w energię, czyli własną tkankę mięśniową pozostawił nienaruszoną. I czy jest to w ogóle możliwe?

Zadania tego dokonał dr Blackburn (późniejszy profesor Uniwersytetu Harvarda w USA), który w 1973 roku sformułował protokół Sparing Protein Modified Fast („zmodyfikowany post oszczędzający białko”). Były to podwaliny tak zwanej diety ketogenicznej.

Odpowiednie ilości wysokiej jakości białka oraz jednoczesne ograniczenie węglowodanów w organizmie prowadzi w naturalny sposób do tzw. ketozy* (stąd określenie diet białkowych jako „ketogeniczne”) i zmniejsza masę ciała, przede wszystkim kosztem tkanki tłuszczowej, którą obiektywnie zmierzyć można pomiarem bioimpedancji. Geniusz Blackburna leżał w prostocie rozwiązania. Organizm otrzymuje hiperproteinową ścisłą dietę niskokaloryczną z dużą ilością warzyw, a tym samym znajduje się jakby stale „na czczo” bez uczucia głodu. Jest to więc strajk głodowy, bez wiedzy pacjenta.

W porównaniu do prostych diet o niskiej zawartości energii zachodzą tu zmiany w celu mobilizacji rezerw energetycznych: węglowodanów (glikogenu) - kwasów tłuszczowych (tkanka tłuszczowa) - białka (z tkanki mięśniowej).

To prawdziwie rewolucyjna metoda odchudzania, mająca jednak swoje wskazania i przeciwwskazania, które muszą być przestrzegane. Oprócz nadwagi i otyłości, dieta białkowa jest szczególnie zalecana przy wysokim poziomie tłuszczów we krwi (z doskonałymi wynikami w obniżaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów), wysokim ciśnieniu krwi, cukrzycy II. typu (leczonej dietą lub tabletkami, ale nie tej, przy której pacjent musi przyjmować insulinę) i innych.

 

SKUMULOWANY EFEKT HIPERPROTEINOWEJ ŻYWNOŚCI CZYLI CHUDNIĘCIE W CZTERECH FAZACH

Z medycznego punktu widzenia, produkty MEDIDIET®, stanowią przykład klasycznej niskokalorycznej diety o wysokiej zawartości białka, a niskiej węglowodanów i tłuszczu.

Zasady programu MEDIDIET® jako całości przewidujące zastąpienie kilku codziennych produktów spożywczych białkowymi, składają się na klasyczną dietę ketogeniczną*, w czasie której redukcja u pacjenta zachodzi głównie kosztem tkanki tłuszczowej, a cały proces zaczyna funkcjonować jako „zmodyfikowany post oszczędzający białko”. 

 

Różnica pomiędzy zwykłą dietą o niskokaloryczną a dietą białkową pod względem obecności poszczególnych składników odżywczych 

graf

 

 

Z tego prostego wykresu wynika kilka ważnych wniosków:

  • Dieta proteinowa MEDIDIET® nie jest dietą bezwęglowodanową.
  • Dieta proteinowa MEDIDIET® bliska jest diecie beztłuszczowej.
  • Preparaty białkowe MEDIDIET® nie mogą zostać zastąpione produktami typowymi dla diet niskoenergetycznych lub białkami przeznaczonymi dla kulturystów.
  • Dieta proteinowa MEDIDIET® funkcjonuje jako ketogeniczna tylko przy zachowaniu odpowiednich proporcji poszczególnych składników odżywczych, tj. przy zwiększonym spożyciu białka i niższym węglowodanów i tłuszczów.